KLINFO klub
KLINFO.hr
Objavljeno: 20.04.2010 u 18:01:29

Učimo geometrijske oblike

Učimo geometrijske oblike
Datum: 20.04.2010.
12
Postoji niz zabavnih i kreativnih načina da naučimo djecu ponešto o oblicima. Geometrijski oblici su temeljni i osnovni način na koji malena djeca uče organizirati i kategorizirati svoja zapažanja i misli. Kada promatraju oblike u svojoj okolini, mališani proučavaju sve komponente koje sadrži neki predmet, uključujući i razne podoblike koji se nalaze na predmetu, boje i mogućnosti micanja i premiještanja.
Ta sposobnost sortiranja, organiziranja i uspoređivanja, jedan je od mnogih načina na koji djeca uče i otkrivaju kako razlikovati jedan predmet od drugoga. Primjerice, znak STOP je crveni i u obliku osmerokuta, lopta je okrugla i odbija se od tla, papir je tanak i u obliku pravokutnika te se može presavinuti u razne oblike i veličine i sl.

Razgovor u krugu

Ova vježba idealna je za vrtiće kada djeca sjednu u krug i zajedno uče kroz igru, no možete ju primjeniti i u domu na način da svi članovi obitelji sjednu u krug u čijoj se sredini nalazi kutija ili košara puna predmeta raznih oblika. U kutiji neka bude dovoljno predmeta, odnosno barem jedan za svaku osobu ili dijete u krugu.

Kutija može, primjerice, sadržavati sljedeće predmete:

- frizbi
- Rubikovu kocku
- knjigu
- omotnicu
- prazni tetrapak od mlijeka
- praznu kutiju od jaja
- lopticu
- naranču
- žlicu

Svako dijete ili osoba u krugu, iz kutije uzima po jedan predmet. Dozvolite djeci da neko vrijeme proučavaju ono što drže u rukama , da se igraju s predmetom i diraju ga. Nakon toga, zamolite svaku osobu u krugu da opiše svoj predmet.

Pitajte svako dijete sljedeća pitanja:
- Koji predmet si ti izabrao/la?
- Zašto si uzeo/la baš taj predmet?
- Koje je boje?
- Za što ga koristimo?
- Možeš li opisati njegov oblik?
- Ima li u ovom predmetu još nekih oblika koje vidiš?

Istražujemo dok šetamo

Šetnja je izvrstan način za istraživanje okoliša općenito. Najavite mališanu da idete u istraživanje tijekom kojeg ćete učiti oblike. Dok hodate poznatim susjedstvom, pitajte dijete sljedeća pitanja:

- Koje oblike vidiš?
- Vidiš li možda neki krug?
- Misliš li da tijekom naše istraživačke šetnje možemo pronaći barem 10 krugova?
- Vidiš li koji kvadrat?
- Možeš li pronaći barem tri trokuta?

Umjetnička igra

Lica ucrtana u razne geometrijske oblike su zabavan i kreativan način učenja. Igra uključuje izrezivanje, izrađivanje i ukrašavanje lica napravljenih od papira i drugih materijala.

Ono što vam treba za ovu malu radionicu je:
- veliki krugovi od papira koji će predstavljati lice i mali kružići, trokutići, kvadratići, pravokutnici i drugi oblici za ukrašavanje lica 
- kartonski krugovi iste veličine kao i krugovi za lice na koje će se papir lica zaljepiti
- uže izrezano na kratke dijelove
- ljepilo
- škare
- šljokice

Sav materijal stavite na stol i zamolite dijete da napravi lice od geometrijskih oblika koje ste upoznali ranije. Špaga može biti kosa ili brkovi, pravokutnik može biti kravata, a trokutići naušnice. Kada je lice gotovo, zalijepite ga na zid ili pričvrstite na pano.

Otkrivanje geometrijskih oblika i shvaćanje načina na koje se oni mogu ukomponirati u svakodnevnom životu pomaže djeci sortirati informacije i slike koje svakodnevno procesuiraju, stoga im moramo pomoći u tom učenju i otkrivanju.

(Jk)

Želite komentirati članak? registrirajte se ovdje.
Ako ste zaporavili zaporku, kliknite ovdje.

Pitaj stručnjaka Naša preporuka Prijatelji portala
Jeste li spremni za novi dizajn Klinfo.hr portala?
Daaa. Već bi vam bilo i vrijeme!
Da. Ovo je stvarno šareno.
Pa ne znam. Valjda... :-)
Ne. Meni je i ovako retro skroz ok.
Neee. Neka bude ovakav još sto godina.

Prijatelji portala