Kada mališan izgubi zub, obično mama plače više od njega, jer mali zub je znak da su “mliječni” dani njezine “bebice” gotovi i da dolazi vrijeme odvajanja i odrastanja.

Prvi zubići počinju ispadati oko 6. godine, pa roditelji imaju svega nekoliko godina da uživaju u slatkom osmjehu i sitnim bijelim biserčićima. Radi se o tome da “odrasli” zubi počinju izbijati i guraju male zubiće zbog čega dolazi do ispadanja, uz nekoliko kapljica krvi i privremenu krezubicu. Mame kažu da iz njihovog iskustva termin i tempo ispadanja ovise o tome koliko rano ili kasno je dijete dobilo mliječne zubiće. Ukoliko su ‘baby’ zubići došli kasno, vjerojatno će i odrasli zubi doći nešto kasnije no u vršnjaka.

Isto tako, mliječni zubići ispadaju otprilike onim rasporedom kojim su i rasli. Obično prvo ispadnu prednji, donji zubići, odnosno donje jedinice. Iza njih slijede jedinice na gornjoj strani. Većina djece izgubi zadnji mliječni zub oko 12 godine. Samo će umnjaci doći nešto kasnije i to oko 21. godine.

Dijete obično zna da će izgubiti zubiće i prije nego ga posjeti Zubić vila, jer je već vidjelo da se isto događa vršnjacima i prijateljima u vrtiću ili školi. Ipak, ma koliko bili pripremljeni i ma koliko znali da se ne događa ništa strašno, gubitak prvog zubića može izazvati blagu nervozu i neugodnost kod djeteta.

Donosimo nekoliko savjeta što učiniti u takvoj situaciji:

– Ukoliko dijete osjeti bol ili vidi krv kod ispadanja zubića možda će se malo uplašiti, pa je potrebno uvjeriti ga da je takav slijed događaja normalan i da je to dio odrastanja u veliku curicu ili dečka.

– Ukoliko je bol dugotrajna i jaka, svakako odvedite dijete liječniku ili stomatologu koji će vam savjetovati kako umanjiti bol. Ponekad pomaže hladni oblog, a ponekad su potrebni i lijekovi.

– Dozvolite djetetu da se igra s klimavim zubom, ali neka ga ne čupa ukoliko zubić nije spreman za ispadanje. Mnogo manje krvi i boli javlja se ukoliko zub ispadne sam, bez čupanja.

– I ne zaboravite na Zubić vilu. Ona će za svaki ispadnuti zub stavljen pod jastuk donijeti prekrasan dar. Kada spomenete dar, sva bol i suze iste će se sekunde pretvoriti u ponos i ushićenost.
(JK)