Postoji niz zabavnih i kreativnih načina da naučimo djecu ponešto o oblicima. Geometrijski oblici su temeljni i osnovni način na koji malena djeca uče organizirati i kategorizirati svoja zapažanja i misli. Kada promatraju oblike u svojoj okolini, mališani proučavaju sve komponente koje sadrži neki predmet, uključujući i razne podoblike koji se nalaze na predmetu, boje i mogućnosti micanja i premiještanja.

Ta sposobnost sortiranja, organiziranja i uspoređivanja, jedan je od mnogih načina na koji djeca uče i otkrivaju kako razlikovati jedan predmet od drugoga. Primjerice, znak STOP je crveni i u obliku osmerokuta, lopta je okrugla i odbija se od tla, papir je tanak i u obliku pravokutnika te se može presavinuti u razne oblike i veličine i sl.

Razgovor u krugu

Ova vježba idealna je za vrtiće kada djeca sjednu u krug i zajedno uče kroz igru, no možete ju primjeniti i u domu na način da svi članovi obitelji sjednu u krug u čijoj se sredini nalazi kutija ili košara puna predmeta raznih oblika. U kutiji neka bude dovoljno predmeta, odnosno barem jedan za svaku osobu ili dijete u krugu.

Kutija može, primjerice, sadržavati sljedeće predmete:

– frizbi
– Rubikovu kocku
– knjigu
– omotnicu
– prazni tetrapak od mlijeka
– praznu kutiju od jaja
– lopticu
– naranču
– žlicu

Svako dijete ili osoba u krugu, iz kutije uzima po jedan predmet. Dozvolite djeci da neko vrijeme proučavaju ono što drže u rukama , da se igraju s predmetom i diraju ga. Nakon toga, zamolite svaku osobu u krugu da opiše svoj predmet.

Pitajte svako dijete sljedeća pitanja:
– Koji predmet si ti izabrao/la?
– Zašto si uzeo/la baš taj predmet?
– Koje je boje?
– Za što ga koristimo?
– Možeš li opisati njegov oblik?
– Ima li u ovom predmetu još nekih oblika koje vidiš?

Istražujemo dok šetamo

Šetnja je izvrstan način za istraživanje okoliša općenito. Najavite mališanu da idete u istraživanje tijekom kojeg ćete učiti oblike. Dok hodate poznatim susjedstvom, pitajte dijete sljedeća pitanja:

– Koje oblike vidiš?
– Vidiš li možda neki krug?
– Misliš li da tijekom naše istraživačke šetnje možemo pronaći barem 10 krugova?
– Vidiš li koji kvadrat?
– Možeš li pronaći barem tri trokuta?

Umjetnička igra

Lica ucrtana u razne geometrijske oblike su zabavan i kreativan način učenja. Igra uključuje izrezivanje, izrađivanje i ukrašavanje lica napravljenih od papira i drugih materijala.

Ono što vam treba za ovu malu radionicu je:
– veliki krugovi od papira koji će predstavljati lice i mali kružići, trokutići, kvadratići, pravokutnici i drugi oblici za ukrašavanje lica 
– kartonski krugovi iste veličine kao i krugovi za lice na koje će se papir lica zaljepiti
– uže izrezano na kratke dijelove
– ljepilo
– škare
– šljokice

Sav materijal stavite na stol i zamolite dijete da napravi lice od geometrijskih oblika koje ste upoznali ranije. Špaga može biti kosa ili brkovi, pravokutnik može biti kravata, a trokutići naušnice. Kada je lice gotovo, zalijepite ga na zid ili pričvrstite na pano.

Otkrivanje geometrijskih oblika i shvaćanje načina na koje se oni mogu ukomponirati u svakodnevnom životu pomaže djeci sortirati informacije i slike koje svakodnevno procesuiraju, stoga im moramo pomoći u tom učenju i otkrivanju.

(Jk)