Vrlo jednostavno kod kuće možete, bez potrošene kune i uz pomoć klinaca, izraditi zmaja za igru na livadi. U vrijeme proljetnih povjetaraca on može poslužiti i za praktične lekcije o aerodinamici.

Toplo vrijeme obično potakne djecu na više aktivnosti, a negdje treba ispucati i svu nakupljenu energiju. Bit će presretna kada im najavite edukativnu avanturu. Naime, možda se na prvi pogled tako ne čini, ali uz zmaja možete vezati i lekcije iz povijesti.

Nekoliko povijesnih crtica

Zmajevi su objekt fascinacije i sredstvo proslave mnogih specijalnih događanja ljudima diljem svijeta već više od 2.000 godina. Zato što su lagani i većinom rađeni od materijala koji nisu trajni, samo je nekoliko primjeraka iz prošlosti sačuvano u koliko-toliko dobrom stanju za proučavanje. Zbog toga je teško zapravo i reći odakle potječu prvi zmajevi.
Ipak, poznato je da kad se Marko Polo vratio iz Kine 1295. godine, da je pisao o zmajevima koje je tamo vidio, pa se smatra da je Kina domovina letećih zmajeva.
Od tada, zmajevi se ne koriste samo kao igračke, već i za proučavanje meteorologije, za špijunažu te za proučavanje principa aerodinamike – podizanja, lebdenja i vuče. Zmajevi su, primjerice, bili vrlo važni Benjaminu Franklinu prilikom proučavanja elektriciteta te drugim znanstvenicima koji su proučavali principe letenja.

Što vam je potrebno za izradu šesterokutnog zmaja?

6 plastičnih savitljivih slamki
6 plastičnih savitljivih jumbo slamki
Karbon papir
Škare
Ljepilo za papir
Prijanjajuća folija
Lagana vrpca za vezanje
Vodene boje ili tempere za oslikavanje zmaja (opcija)

Kako izraditi zmaja?

1. Izrežite sve male slamke po dužini za oko 4 cm s obje strane.
2. Jumbo, odnosno duge slamke utaknite u kratke i to na način da oblikujete šesterokut.
3. Izrežite karbon-papir u veličinu i oblik šesterokutne konstrukcije od slamki, ali tako da on ipak bude nešto veći i izviruje barem 3 cm na svim stranama.
4. Šesterokutni okvir od slamki položite na papir.
5. Nanesite ljepilo na svaku od slamki i sa 3 cm viška papira zalijepite ga oko svake slamke.
6. Uz pomoć prijanjajuće folije, zamotajte i učvrstite još jednom cijelu konstrukciju po dužini.
7. Uz pomoć škara napravite šest malih rupica kroz foliju i papir, a na sredini dužine bočnih slamki i to uz samu slamku.
8. Izrežite tri vrpce. Svaka neka bude dužine 50 cm. Pažljivo ih provucite kroz suprotne rupice (svaka od tri vrpce mora povezivati rupice na suprotnim stranama).
9. Svih šest krajeva triju vrpci zavežite na sredini zmaja s donje strane. Za taj čvor potom zavežite klupko vrpce tj. ostatak dugačke vrpce.
10. Po želji oslikajte zmaj vodenim bojama ili temperama.
 
Sigurnost na prvom mjestu

Nikada ne puštajte zmaja:
– Blizu električnih stupova i žica.
– Koji na sebi ima metalne dijelove koji bi privlačili elektricitet.
– Za vrijeme grmljavine.
– Na neravnom terenu zbog mogućih padova i ozljeda.
– Blizu prometnica, drveća ili životinja.

Ukoliko zmaj zapne na drvu, najbolje ga je tamo ostaviti.