Ježeva kućica ZKL-a

4f0438c430417

Vidimo se i na Facebooku?

Postoje umjetnička djela za djecu koja izazivaju veliku omiljenost među malim ljudima, a da mi odrasli ne možemo pouzdano ustanoviti koji su pravi razlozi tolikom uspjehu. Ćopićeva Ježeva kućica sigurno pripada takvim zagonetnim slučajevima.

Priča u stihu o ježu koga lija pozove na večeru i unatoč svojim zamamnim ponudama ne uspije potkupiti, očarala je naraštaje klinceza i klinaca – kao slikovnica, u zvučnom izdanju, kao često izvođena predstava… Djeca, naravno, vole životinje koje govore, pa barem polovina književnosti za djecu počiva na tom načinu oblikovanja likova i radnje. Nema naizgled neke osobitosti i iznenađenja u Ježevoj kućici koji bi objasnili toliku popularnost ove priče u dječjem svijetu.
Ipak, ono koliko možemo mi odrasli nazrijeti krije se u činjenici da Ježurka Ježić predstavlja mudrog dobričinu koji drži do svoga doma i lako prepoznaje lažne ponude. Time valjda budi iskrene simpatije u malih gledatelja i oni ga prepoznaju kao lik od povjerenja, onoga koji među životinjama predstavlja “pozitivca” i čije se putovanje i natezanje s vukom, medom, divljom svinjom i lisicom mora poduprijeti i navijati za bodljikavca.

Kazalište lutaka voli jasne i čvrsto oblikovane likove, ne prezajući nimalo od crno-bijelih stvorova. Dobro i Zlo moraju biti lako prepoznati, pobjeda je vazda na strani Dobra. U Ježurki Ježiću poštovane su te obveznice i vjerojatno zato djeca s puno razumijevanja prate ježevu pustolovinu.
Redatelj i dramaturg Božidar Violić sačuvao je u predstavi izvornu priču, poštujući autorsko djelo, ali i očekivanja malih gledatelja. (Igor Mrduljaš)

IGRAJU:

ŽELJKO ŠESTIĆ
ĐURO ROIĆ
ŽARKO SAVIĆ
ANDREA BAKOVIĆ
ANĐELKO PETRIC
PERO JURIČIĆ
KATARINA PERICA-KIRIN

Redatelj: Božidar Violić

 

Primajte zanimljivosti s Klinfo.hr portala na svoj email upisom na newsletter listu.