Predstava o posvajanju djece “JaTiOnoMi…” otkriva što se događa kada Ja i Ti prihvaćajući Ono postajemo Mi

5127457d2e65d

Vidimo se i na Facebooku?

Mala je scena obje ovogodišnje premijerne predstave posvetila društvenim pitanjima, s posebnim naglaskom na prihvaćanje različitosti. Nakon Iglice koja se bori s neprihvaćanjem okoline, nova se predstava dotiče tabuizirane teme posvajanja i prihvaćanja nove obitelji koja, iako u Hrvatskoj opterećena zakonskim preprekama, u predstavi preispituje gotovu situaciju kada Ja i Ti prihvaćajući Ono postajemo Mi.

U suradnji s glumačkim ateljeom ActLab postavljena je predstava o temi koja je u društvu još uvijek nedovoljno razjašnjena, kako u zakonskim okvirima tako i u emocionalnim preprekama na koje svi uključeni u proces posvajanja nailaze.

Predstava je svoj fokus stavila upravo na ono što slijedi iza gomile papira, testiranja, provjera i čekanja. Dolazak „tuđeg“ djeteta „tuđim“ roditeljima i proces stvaranja prave obitelji.

Iz predstave se iščitava želja autora da potaknu na razmišljanje o posvajanju kao sasvim normalnom obliku stvaranja obitelji, ali i upozore na razlike odgoja vlastatog djeteta i djeteta koje iza sebe ima tužnu priču i osjećaj duboke praznine koji ga nastavlja pratiti bez obzira na novu, sretniju sredinu.

U predstavi je naglasak stavljen na skretanje djetetovih misli na njegovu vlastitu životnu priču, bez uljepšavanja, bez izmišljanja, ali uz pomoć simboličkih epizoda koje njegovoj nesreći mogu dati smisao i pomoći mu da je prihvati kao takvu.

Scenografija je vrlo zanimljiva i multifunkcionalna, stopljena s likovima što podcrtava osjećaj zajedništva, pripadanja i sličnosti.

Iako je službeno namjenjena djeci od 4 do 10 godina, ipak bismo je preporučili ponešto starijima zbog kompleksnosti teme s kojom malene prvo valja upoznati, a onda iskoristiti predstavu da se s njima o tome razgovara.

 
Naša ocjena: 5/5

Dob:6+

Redateljica: Jelena Vukmirica Makovičić

Igraju: Silvio Vovk, Jelena Vukmirica Makovičić, Marko Makovičić


Tagovi: , , , , ,

Primajte zanimljivosti s Klinfo.hr portala na svoj email upisom na newsletter listu.