U organizaciji Mediteranskog instituta za istraživanje života, u Splitu je od 26. srpnja do 01. kolovoza održana Ljetna tvornica znanosti. Riječ je o edukacijskom projektu kojim se kroz niz interaktivnih radionica popularizira znanost među mladima.

Program ovogodišnje, treće po redu Ljetne tvornice znanosti pohađalo je 50-tak djece i mladih iz cijele Hrvatske, a ove godine po prvi puta su održane radionice za srednjoškolce. Radionice su vodili mladi studenti i apsolventi Prirodoslovno-matematičkog fakulteta iz Zagreba.

Ljetna tvornica znanosti jedna je u nizu MedILS-ovih ljetnih znanstvenih škola, a cilj joj je poticanje znanstvene kreativnosti kod osnovnoškolaca i srednjoškolaca. Radionice su zamišljene kao mjesto na kojima mladi imaju priliku doći u neposredan kontakt sa znanstvenim problemom, pri čemu ih se potiče da zajedno sa svojim vršnjacima, uz pomoć mentora, stvore kreativno i originalno rješenje. Osnovna poruka svih radionica je ta da mladi, kroz interaktivan i zabavan proces proučavanja svijeta oko sebe mogu razviti svoje intelektualne i kreativne sposobnosti.

Ovogodišnji program uključivao je radionice iz područja ekologije, molekularne biologije, kemije, fizike, meteorologije i matematike. Kroz 12 radionica, prilagođenih različitim dobnim uzrastima, polaznici su imali prilike saznati od čega je građen mozak te kako funkcionira probavni sustav, kako su nastali oceani i mora i zašto je biljni svijet toliko bogat bojama. Uz to, učenici su imali priliku zaviriti u tajni svijet kriptografije te napraviti vlastiti radio prijamnik.

Posljednjeg dana radionice polaznici su predstavili svoje završne radove pred roditeljima, nastavnicima i znanstvenicima MedILS-a. Tom prigodom učenicima su uručene prigodne nagrade i priznanja.

Za dodatne informacije, molimo Vas da se obratite Ivanu Novoselu na broj mobitela 098/ 885 258.