Tko je Profesor Baltazar?

Tko je Profesor Baltazar? Profesor Baltazar glavni junak je crtanih filmova, simpatični znanstvenik koji rješava probleme svojih sugrađana uz pomoć kompliciranog stroja, a zapravo uz maštu i puno pozitivne energije.

Serija crtanih filmova Profesor Baltazar u proizvodnji Zagreb filma snimana je od  1967. do 1971. u Zagreb filmu. Serija ima ukupno 59 epizoda u trajanju od 5 do 10 minuta.

Serija Profesor Baltazar ocjenjuje sa kao najuspješniji projekt poznate Zagrebačke škole crtanog filma. Glavni autor lika Baltazara u filmovima o profesora Baltazara je Zlatko Grgić. U snimanju serije sudjelovalo je oko dvadeset autora među kojima su osobito istaknuti bili Ante Zaninović, Pavao Štalter, Boris Kolar, Milan Blažeković i Zlatko Bourek uz glazbu Tomice Simovića. Ime Baltazaru dao je Pavao Štalter.

Inicijativa za povratak profesora Baltazara, crtanog filma  koji zagovara univerzalne pozitivne globalne vrijednosti te je prihvatljiv svim generacijama potekla je od Zagreb filma. Na obnovi i digitalizaciji profesora Baltazara radilo se dvije godine. U Rimu se obrađivalo oko 400 kilograma negativa iz Hrvatske kinoteke i arhive Zagreb filma a na projektu rebrandinga marljivo je radilo više od 20 stručnjaka iz raznih društvenih i poslovnih područja. Ukupno je restaurirano 59 epizoda o profesoru Baltazaru od čega ih je 39 desetominutnih i 20 petominutnih.

KLINFO klub - top 5
1.) Bicikliranje
2.) Nina Kraljić - The Voice
3.) Grupa Vatra
4.) Prozirna Lili - knjiga
5.) www.dobreigre.com
KLINFO klub - Ispeci pa reci
KLINFO klub - video tjedna