Prvi psi su pripitomljeni u..Hrvatskoj?

Prvi psi su pripitomljeni u..Hrvatskoj?

Psi su pripitomljeni između 9000 i 34000 godina, a najvjerojatnije je da su se prvi psi približili ljudima kada su ljudi još lovili i prikupljali plodove, još prije razvoja poljoprivrede, odnosno prije više od 10000 godina.

U najnovijem istraživanju, znanstvenici su proučavali tri vrste sivih vukova koji potječu s tri različita geografska položaja, današnje Kine, Izraela i Hrvatske. Znanstvenici su se bazirali baš na ove teritorije jer smatraju da su prvi psi pripitomljeni baš na jednom od tih prostora.

Osim toga, proučavane su i pasmine afričke pasmine basenji kao i australskog dinga. Obje pasmine specifične su po tome što su potekle iz prostora koji nije imao povijesne poveznice s vukovima i gdje se križanje s vukovima nije moglo dogoditi. Stoga, znanstvenici ostavljaju mogućnost da su moderni psi u
srodstvu sa sivim vukovima, no ne mogu ih poistovjetiti s njihovim direktnim precima, već se pretpostavlja da su potekli od drugog starijeg zajedničkog, pretka. Ovi rezultati su poprilično različiti od dosadašnjih koji su spekulirali kako su psi evoluirali i razvijali se od sivih vukova.

Ovo detaljnije istraživanje svakako će pomoći znanstvenicima u razjašnjavanju ove teorije i interpretiranju genetskih razlika između pasa i vukova i njihova nastanka.

Studija je objavljena u časopisu Genetics, a na njoj su surađivali znanstvenici sa Sveučilišta u Chicagu i Kaliforniji.KLINFO klub - top 5
1.) Bicikliranje
2.) Nina Kraljić - The Voice
3.) Grupa Vatra
4.) Prozirna Lili - knjiga
5.) www.dobreigre.com
KLINFO klub - Ispeci pa reci
KLINFO klub - video tjedna