Televizijski izlazak Sunca u Pekingu

Televizijski izlazak Sunca u Pekingu

U glavnom Kineskom gradu, Pekingu, toliko je smoga da su vlasti odlučile prikazivati izlazak i zalazak Sunca na velikim LED ekranima na glavnom gradskom Tianmen trgu! Vlasti su pribjegle ovakvom prikazivanju kako bi podsjetile građane na izgled Sunca i čistog neba i kako bi građani stekli dojam dnevna svjetla.

U zadnjim tjednima očitovanja kvalitete zraka bila su najgora od kada je mjerenja, s dosadašnjih 2,5 mikrograma čestica po kubnom metru sada se u pekinškom zraku nalazi i do 500 mikrograma po kubičnom metru! Kada su očitovanja kvalitete zraka tolika, to znači da je zrak toliko zagađen da je vidljivost izrazito slaba odnosno odaje konstantan dojam sumraka.

Čestice koje se nalaze u zraku nešto su manje su od 2,5 mikrona. Mikron je milijuniti dio metra odnosno tisućiti dio milimetra. Čestice su dakle toliko male da se lako mogu udahnuti i ubrzo se naći u plućima.

Udahnute čestice mogu uzrokovati probleme i iritaciju grla, nosa kao i plućne probleme, te kašalj. Osim što je udisanje tih čestica izrazito opasno, može izazvati veće probleme kod ljudi koji boluju od astme ili problema sa srcem.

Građani Pekinga obaviješteni su da izlaze jedino u slučaju nužde i da pritom za cijelo vrijeme boravka na otvorenom nose zaštitne maske.

No, mjerenja u Pekingu su još "niska" u usporedbi s mjerenjima zagađenosti u susjednom Harbinu, gdje je zagađenost veća 1000 puta od dopuštene.KLINFO klub - top 5
1.) Bicikliranje
2.) Nina Kraljić - The Voice
3.) Grupa Vatra
4.) Prozirna Lili - knjiga
5.) www.dobreigre.com
KLINFO klub - Ispeci pa reci
KLINFO klub - video tjedna