Iskopali blago vrijedno 10 milijuna dolara!

Iskopali blago vrijedno 10 milijuna dolara!

San o pronalasku zakopanog blaga postao je stvarnost za jedan par iz Kalifornije. Oni su pronašli nekoliko zakopanih limenki punih zlatnih novčića što je do sada najveća takva količina pronađena u SAD-u. Pronađeno je 1411 zlatnih novčića, koji su iskovani u razdoblju između 1847. i 1894. godine, a procjenjeni su na otprilike 10 milijuna dolara.

Novčići su otkriveni slučajno, za vrijeme šetnje sretnog para sa psom, na puteljku kojim se šeću već godinama. Većina novčića u apoenima je po 20 dolara i iskovana u San Franciscu, a pretpostavlja se da je zlato pronađeno u Kalifornijskim "zlatnim poljima" za vrijeme Zlatne groznice.

No, nešto manja količina novčića porijeklom ne spada u Kaliforniju, već u Georgiju. Prije pronalaska zlata u Kaliforniji, glavna mjesta za tragače zlata bila su u Sjevernoj Karolini i Georgiji (počekom 19. stoljeća), pa se pretpostavlja da je osoba bila tragač za zlatom koji je u Kaliforniju došao iz Georgije.

Novčići se nalaze u izrazito dobrom i očuvanom stanju, a neki od njih uopće nisu cirkulirali u upotrebi. Zapravo, nekoliko desetaka njih, najbolji su očuvani primjerci uopće.

No, i dalje ostaje pitanje tko i zašto je zakopao toliku količinu novca, koji je i krajem 19. stoljeća imao značajnu vrijednost.KLINFO klub - top 5
1.) Bicikliranje
2.) Nina Kraljić - The Voice
3.) Grupa Vatra
4.) Prozirna Lili - knjiga
5.) www.dobreigre.com
KLINFO klub - Ispeci pa reci
KLINFO klub - video tjedna