Festival leda i snijega opet oduševljava

Festival leda i snijega opet oduševljava

Kineski zaleđeni grad Harbin iz godine u godinu privlači sve više posjetitelja. Impresivne građevine i skulpture načinjene od snijega i leda prostiru se na više od 45 000 metara četvornih. 

Izgradnja počinje u prosincu kada se u taj grad slije rijeka umjetnika iz svih krajeva svijeta. Koristeći se različitim oruđem, umjetnici prvo izvlače gromade leda iz obližnje zaleđene rijeke Songhua i dopremaju ih na područje gdje se već godinama održava festival leda. Nakon toga slijedi težak ali izazovan posao – miješanje leda s velikim količinama snijega i oblikovanje nevjerojatnih remek-djela.

Grad je podijeljen u tri cjeline: prvi se sastoji od velikih skulptura i otvoren je samo preko dana. Drugi, poznat i kao Svijet od leda i snijega, koji uprizoruje građevine poput Kineskog zida, posjetitelji mogu pogledati i danju i noću. Impozantne građevine zanimljivije su noću kada se cijelo područje pretvara u zemlju iz mašte zahvaljujući tisućama LED lampica u boji. Treći je park Zhaolin, idealan za djecu zbog svojih ledenih struktura za igranje i životinja načinjenih od, naravno – leda.

Iako umjetnici ponajprije crpe inspiraciju iz lokalnih legendi i znamenitosti, građevine su svake godine drugačije. Jedna od ovogodišnjih najgrandioznijih skulptura svakako je parna lokomotiva s kompozicijom u prirodnoj veličini iz čijeg dimnjaka suklja snježni dim.

Osim razgledavanja, posjetitelji mogu uživati u vožnji kočijom, raznim festivalskim događanjima te klizanju ili snowboardanju sve do 28. veljače.KLINFO klub - top 5
1.) Bicikliranje
2.) Nina Kraljić - The Voice
3.) Grupa Vatra
4.) Prozirna Lili - knjiga
5.) www.dobreigre.com
KLINFO klub - Ispeci pa reci
KLINFO klub - video tjedna