Soči je spreman za prva natjecanja!

Soči je spreman za prva natjecanja!

U ruskom Sočiju 7. veljače počinju Zimske Olimpijske igre koje traju do 23. veljače. Očekuje se da će ovu spektakularnu manifestaciju putem televizijskih ekrana pratiti više od 3 milijarde gledatelja. Na Igrama sudjeluju 84 zemlje i oko 5500 sportaša i njihovog popratnog osoblja. Ovo nije prva Olimpijada koja će se održati u Rusiji, 1980. u Moskvi su održane i ljetne Olimpijske igre.

Poprište ovogodišnje Olimpijade - Soči, nalazi se na obali Crnog mora, grad je to koji ima oko 350 000 stanovnika i jedno je od najvećih turističkih odmarališta u zemlji.

Rusija se priprema za Igre od 2007. kada je i službeno dobila domaćinstvo, a gradnja olimpijskih objekata započela je 2009. godine. Ceremonija otvaranja i zatvaranja Igara biti će na novoizgrađenom Olimpijskom stadionu "Fisht" koji prima 40 000 ljudi. Stadion izgledom podsjeća na kupolu, a ime je dobio prema planini Fisht gdje će se i održavati većina natjecanja.

Organizatori su se pripremili i za slučaj eventualnog pomanjkanja snijega te "spremaju" snijeg još od prošle zime. Naime, ponukani događanjima na prošloj Olimpijadi u Vancouveru gdje su organizatori imali velikih problema s nedostatkom snijega i toplim vremenom, Rusi su odlučili preduhitriti vremenske uvjete i sakupili su 16 milijuna kubičnih metara snijega! Nakupine snijega izolirali su posebnim dekama koje sprječavaju otapanje.

No, osim osiguravanja dostatnih količina snijega, za vrijeme Igara, sigurnost natjecatelja i gledatelja biti će glavni prioritet organizatora, posebno nakon nekoliko terorističkih napada u Rusiji i prijetnji.

Nakon završetka Olimpijskih, 7. ožujka počinju i Paraolimpijske igre. Prve Paraolimpijske igre održane su 1960. godine.KLINFO klub - top 5
1.) Bicikliranje
2.) Nina Kraljić - The Voice
3.) Grupa Vatra
4.) Prozirna Lili - knjiga
5.) www.dobreigre.com
KLINFO klub - Ispeci pa reci
KLINFO klub - video tjedna