Tradicionalna utrka psećim saonicama na Aljasci

Tradicionalna utrka psećim saonicama na Aljasci

U nedjelju, 2. ožujka, 69 je sudionika i svaki od njih s 12 - 16 pasa krenulo u utrku psećim saonicama iz mjesta Willow na Aljasci. Utrka je tradicionalna i duga oko 1600 kilometara te prolazi opasnim, ledenim i hladnim Aljaškim teritorijem, od gradova Anchoragea do Nomea. No, tako je barem bilo svake godine.

Ove godine natjecatelje su iznenadile visoke, proljetne temperature, poprilično neobične za Aljasku pa su se i staze iz pretrpanih snijegom pretvorile u opasni teren pomiješan kamenjem i ledom. Stoga je već nakon 2 dana utrke odustalo 9 timova, uglavnom zbog oštećenih sanjki. Nakon početnog odustajanja velikog broja ekipa, činilo se da je najgore iza natjecatelja jer drugi dio staze ipak je bio u boljem stanju s više snijega.

Natjecanje obično traje između 11 - 16 dana, a natjecatelji su obavezni javljati se svaka 24 sata na unaprijed dogovorenim prostorima, a to su uglavnom manji gradovi uz stazu.

Pobjednik osvaja nagradu od 50 000 američkih dolara i novi kamionet, dok ostalih 29 natjecatelja dijeli nagradu od 600 000 dolara. No, sudionici ovog natjecanja navode kako se ne natječu zbog novca, već zbog časti i tradicije sudjelovanja u ovakvoj utrci. Utrka psećim saonicama na Aljasci je najveći
sportski događaj godine i naziva se još "Najvećom utrkom na Zemlji".

Iako su ljudi ti koji obično poberu svu slavu, pravi heroji ove utrke su psi, koji dnevno protrče otprilike 160 kilometara po različitim, najzahtjevnijim vrstama terena.KLINFO klub - top 5
1.) Bicikliranje
2.) Nina Kraljić - The Voice
3.) Grupa Vatra
4.) Prozirna Lili - knjiga
5.) www.dobreigre.com
KLINFO klub - Ispeci pa reci
KLINFO klub - video tjedna