vvanja
Poštovana, gljive se, ukoliko dijete nije alergičar, uvode u prehranu djeteta poslije 1. godine života. Ukoliko se radi o djetetu koje ima nutritivne ili peludne alergije bolje pričekati do navršene treće godine i posavjetovati se s pedijatrom.
Kad se uvode u prehranu onda je to dobro učiniti u kombinaciji s nečim što je dijete već jelo, a prilikom pripreme važno je uvjeriti se da su svježe, bez oštećenja i “čudnih” pojava na sebi te ih, iako nije standardni način čišćenja, oprati i oguliti budući da se radi o saprofitima i plodovima podložnim mikrobiološkom kontaminacijom.
Dobro ih termički obradite i NIKADA ih ne nudite sirove. Najbolje je krenuti s šampinjonima, bukovačama i vrganjima, a one egzotične tipa Shiitake i tartufi ostavite za kasnije, iza treće godine.
Tena Niseteo dipl.ing.preh.teh., nutricionist/pedijatrijska klinička dijetetičarkaDefinicija hrane d.o.o.