KLINFO klub

ALERGIJE i PROMJENE NA KOŽI

Stafilokok u nosu, crvenilo obraza i veza s Lupusom?

Poštovani, majka sam 9-godišnje djevojčice koja nije boležljiv tip djeteta. Do sada nije imala ozbiljnijih zdravstvenih problema. Prije 2 mjeseca sam primijetila da joj se svakodnevno pojavljivalo rumenilo po nosu i 1 cm otprilike prema obrazima simetrično s obje strane, imala je iscjedak iz nosa pa smo učinili mikrobiološku pretragu gdje joj je otkriven stafilokok u nosu i grlu. Nakon terapije antibiotika stafilokok je nestao, a od tada nema niti rumenila, više se nije pojavljivalo. Čitajući po internet stranicama naišla sam slučajno na leptirasti osip kod Lupusa, pa me zanima da li bih trebala učiniti kakve pretrage obzirom da je bilo vrlo slično ili se takvo rumenilo može pojaviti i uslijed nekih drugih obolijevanja. Što se tiče ostalih simptoma kod Lupusa ona ih nema. Napomena rumenilo nije bilo u obliku osipa već samo rumena boja. Unaprijed zahvalna! G.


Bakterija Staphiloccocus aureus (zlatni stafilokok) često je prisutna na koži ili u nosu zdravih ljudi. Prisutnost zlatnog stafilokoka na neoštećenoj koži kod većine ljudi ne izaziva nikakva oštećenja. S kože na okolinu zlatni stafilokok se može prenijeti fizičkim kontaktom, a iz nosa kapljičnim putem. Stafilokok izaziva mnošto različitih infekcija i intoksikacija. Najčešće uzrokuje lokalne in fekcije kože (furunkul, karbunkul, impetigo, infekcija rane itd), ali i teške bolesti poput sepse, upale pluća, apscesa, sindroma toksičnog šoka itd. Stafilokoki mogu uzrokovati i infekcije sluznica kao što je upala krajnika, sinusa i spojnice oka.

Sistemski lupus eritemadodes (SEL) je autoimuna bolest karaterizirana stvaranjem autoantitijela prema komponentama stanične jezgre. Klinička slika je vrlo raznolika. Manifestacije se javljaju na koži, zglobovima, bubrezima, plućima, živčanom sustavu. Smatra se da ulogu u nastanku bolesti imaju genetski i vanjski faktori. Tako u genetski predisponiranih osoba, neki vanjski faktori kao što su virusne infekcije, UV zračenje, neki lijekovi mogu izazvati bolest.

Prema opisu, kod vaše djevojčice se radilo samo o infekciji stafilokokom koja je vjerojatno zahvatila i kožu. Obzirom da su se simptomi u potpunosti povukli nakon primjene antibiotika, te da djevojčica nema nikakvih drugih simptoma, nije potrebno raditi dalje pretrage.

dr. Svjetlana Bela Klancir, spec. pedijatar

Poliklinika za dječje bolesti Sabol


« Povratak na popis članaka


Uključi se i komentiraj

Želite komentirati članak? registrirajte se ovdje.
Ako ste zaporavili zaporku, kliknite ovdje.


Pitaj stručnjaka Naša preporuka Prijatelji portala
Jeste li spremni za novi dizajn Klinfo.hr portala?
Daaa. Već bi vam bilo i vrijeme!
Da. Ovo je stvarno šareno.
Pa ne znam. Valjda... :-)
Ne. Meni je i ovako retro skroz ok.
Neee. Neka bude ovakav još sto godina.

Prijatelji portala