KLINFO klub

PREHRANA i PROBAVNI SUSTAV

Kandida u stolici

Poštovana dr, imamo četvorogodišnje dijete koje ima kandidu u stolici u velikom broju, već 3 mjeseca. Terapija Nistatinom (uz probiotik i dijetu) djeluje, kandida nestane ali po prestanku terapije kandida se vrati. Radili smo dodatne lab. analize, ta Candida Albicans je osetljiva na Amphotericin, Flucytosine i Voriconazole (na Diflukan je rezistentna). Svjesna sam da su to 'ozbiljni' lijekovi ali koji je najmanje štetan ili opasan za tako malo dijete? Koliko se dugo dijete može liječiti Nistatinom i kada se mora prijeći na jaču terapiju? Hvala unaprijed. Lee


Candida albicans je gljivica koja se  u  maloj količini uobičajeno nalazi u naborima naših crijeva. U situaciji kada se poremeti cijevna flora  može doći do  povećanog razmnožavanja gljivice, a u dječjoj dobi najčešći je uzrok učestalo uzimanje antibiotika, oslabljeni imunološki sustav, šećerna  bolest, način prehrane, te još neki drugi koji obzirom na dob vaše djevojčice nisu od značenja.

Pretpostavljam da ste neke od uzroka već isključili, odnosno, u terapiju ste uključili probiotik i dijetu. Obično se preporuča prehrana bogata biljnim vlaknima, maslinovo ulje, riba, meso peradi. Iz prehrane treba maknuti sve namirnice u kojima bi se mogle nalaziti gljivice i plijesni, rafinirane šećere (sladoled, čokoladu, bombone, med), proizvode od bijelog brašna i sl.  

Lokalna terapija provodi se obično sedam dana – daju se derivati imidazola - Canesten ili Plimycol kao kreme, ili Nystatin koji ste vi koristili. Kod infekcija koje se ponavljaju primjenjuje se diferentnija terapija dijelom navedena i u vašem pitanju.

Mislim da bi bilo dobro javiti se infektologu, koji će procijeniti ima li potrebe za proširivanjem obrade ili uvođenjem nove terapije koju svakako treba provoditi pod strožim nadzorom.      

Za  Polikliniku dr. Sabol   - Zdravka Gjergja  dr. med. spec. pedijatar


« Povratak na popis članaka


Uključi se i komentiraj

Želite komentirati članak? registrirajte se ovdje.
Ako ste zaporavili zaporku, kliknite ovdje.


Pitaj stručnjaka Naša preporuka Prijatelji portala
Jeste li spremni za novi dizajn Klinfo.hr portala?
Daaa. Već bi vam bilo i vrijeme!
Da. Ovo je stvarno šareno.
Pa ne znam. Valjda... :-)
Ne. Meni je i ovako retro skroz ok.
Neee. Neka bude ovakav još sto godina.

Prijatelji portala