Ne treba uopće napominjati da je mama svakom čovjeku na svijetu najvažnije biće prema kojem osjećamo ljubav koja nema cijene. Ipak, na njezin dan – Majčin dan, pokušavamo svoju ljubav i pažnju iskazati nekim znakom pažnje. Donosimo ideje za tate i klince, iako stručnjaci kažu da bi poklon trebao biti napravljen posebno za svaku mamu, baš kao što je i svaka mama posebna na svoj način.

Ono što ovdje želimo predložiti je da tata i klinci provedu zajedničko vrijeme u druženju i izradi poklona za Majčin dan koji ne mora biti skup, ali može biti lijep i od srca. Znamo da su pokloni koje sami izradimo zapravo najznačajniji i najljepši.

Majčin dan nije rezerviran samo za majke, već i za bake, tete, sestre i sve one koje je netko zvao ili zove “mama”. Sve one zaslužuju mali znak pažnje i osjećaj da su nekome posebne. Stoga nemojte zaboraviti i na njih kada smišljate svoj poseban dar.


Kreativne ideje

Posuda ljubavi
Djeca mogu sama ukrasiti posude od lončarske gline i u njih sama posaditi omiljenu majčinu trajnicu koja će još dugo krasiti vaš dom. Glinene posude mogu se kupiti već za 10 kuna, a oslikavanje prepustite djeci na volju. Neka mašta radi svoje. Ono što im možete predložiti je da ostave svoj otisak ručice kako bi za godinu dana vidjeli koliko su narasli. Kod ukrašavanja koristite akrilne boje na bazi vode koje su prikladne za upotrebu na svim vrstama materijala. Jedna boja stoji izmedu 15 i 30 kuna, a dolaze u više od 50 nijansi. Neku trajnicu poput lavande ili ružmarina možete pronaći u vrtnim centrima po cijeni od 7 kuna.

Knjiga ljubavi
Ove godine, tata i klinci mogu započeti novu tradiciju i kupiti jednu bilježnicu za mamu. Počevši s ovogodišnjim, svakog Majčinog dana, napišite nešto u bilježnicu za mamu. Tekst možete pretvoriti u pravu priču koja ima i personalizirani element. Neka klinci zalijepe majčine i obiteljske fotografije, dodaju malo boje i malo šljokica za ukras ili pak mogu nacrtati ono što osjećaju prema mami. Svako dijete neka ostavi neku poruku majci. Malo atraktivnije bilježnice s debelim koricama stajat će vas od 20 do 45 kuna, a mogu se pronaći u svakoj bolje opremljenoj knjižari.

Knjiga umjetničkih djela
Vaša djeca su u svom kratkom i maštom isprepletenom životu izradila pregršt umjetničkih djela. No, umjesto da stoje u nekoj ladici ili zalijepljeni za zid, razmislite o skupljanju tih crteža i “umjetnina” u jednu knjigu za poklon mami na Majčin dan. Djeca neka izrade korice i naslovnicu na nekom debljem papiru ili kartonu. Na naslovnicu također možete zalijepiti fotografije tate i klinaca koje će svakoj mami izmamiti suzice. Od sreće, naravno.Što još mogu dati?

Osim ovih kreativnih i cjenovno prihvatljivih poklona, na Majčin dan možete na mnoge načine iznenaditi onu koju najviše volite i cijenite.

Poklonite mami dan odmora i ljenčarenja. Sami očistite stan ili kuću, odesite smeće i obrišite prašinu. Dočekajte mamu s ručkom ili večerom odnosno jelom koje najviše voli, a koje ste zajedničkim snagama pripremili samo za nju.

Kupite joj omiljeni časopis i polegnite je na kauč neka se odmara. Skuhajte joj kavu, izmasirajte leđa ili stopala. Djeca neka joj pripreme mirišljavu kupku. Napravite pravi mali kućni spa ili wellness.

I naravno, čestitajte joj njezin dan uz poljubac, zagrljaj i barem jedan cvjetić. To je ionako jedino što mame žele. Da se sjetimo i kažemo im koliko su nam važne i koliko ih beskrajno volimo svaki dan.

(JK)