Djeca u kuhinji: Zabava i razvijanje novih vještina je zagarantirano!

Svaka prostorija u vašem domu, uz malo mašte i volje može postati zanimljiv dječji kutak za igru.

djeca_kuhinja_pixabay

Pretpostavljamo da svaki dan, najmanje pola sata provedete u kuhinji, pripremajući obrok za ukućane. Zašto u ovu, ponekad i dosadnu svakodnevnu obvezu ne biste uključili i svoje mališane. Kako su djeca znatiželjna po prirodi, upoznajte ih sa “čarima” kuhinje i naučite ih da i oni sami sudjeluju u jednostavnijoj pripremi hrane.

Postoji nekoliko prednosti zbog kojih bi dijete češće trebalo biti u kuhinji. Na prvom mjestu je zajedničko vrijeme. U moru dnevnih obaveza tijekom dana ostane malo vremena za druženje, pa zašto ne biste, kuhanje iskoristili za zajedničke trenutke. Samopouzdanje se isto tako gradi u kuhinji. Ako djeci pustimo da sami modificiraju recepte, time nedvojbeno pomažemo njihovom samopouzdanju. Kreativnost je također nezaobilazna, pa je eksperimentiranje s hranom faktor koji uvelike pomaže razvijanju moždanih vijuga. Neovisnost će im zasigurno zatrebati kad odrastu. A kuhinja i umijeće u istoj je nezaobilazan dio te neovisnosti. Zdravlje dolazi iz kuhinje. Stara poslovica kaže: Ono si što jedeš. Pričati djetetu o luku i dati mu luk da ga guli ili stavlja u gulaš – nije isto. Puno će bolje shvatiti pojam hrane ako sudjeluje u samom procesu serviranja.

Djeca uče dodirivanjem, mirisanjem, kušanjem, slušanjem i osjećanjem. Uključivanje djeteta u pripremu obroka pridonijet će upoznavanju hrane, ali i razvijanju novih vještina. Stoga, dajte im zadatke u kuhinji koje mogu izvršiti s obzirom na svoju dob. Pritom imajte na umu zahtjevnost obavljanja pojedinih zadataka i sigurnost djece koja uvijek mora biti na prvom mjestu.

U nastavku vam donosimo prijedloge aktivnosti, prilagođene dobi djeteta, koje će, sigurni smo, vaše dijete zabaviti, pritom nečemu i naučiti, a vama će barem malo skratiti vrijeme pripreme obroka za najmilije.

3 do 5 godina starosti

  • ispiranje plastičnog posuđa s vodom
  • korištenje četkice za premazivanje tijesta ili mesa s uljem
  • korištenje rezača za kolačiće različitih oblika
  • korištenje plastičnog noža za rezanje mekanog voća ili povrća
  • serviranje narezanog voća i povrća na tanjur u različitim oblicima
  • brisanje stola prije i nakon jela

6 do 7 godina starosti

  • korištenje noža za guljenje povrća
  • čišćenje sjemenki iz rajčice i paprike
  • korištenje tupih škara za rezanje povrća
  • čišćenje i priprema zelene salate
  • razbijanje jaja u posudi

8 do 9 godina starosti

  • umućivanje jaja
  • mjerenje i miješanje suhih sastojaka
  • korištenje otvarača za limenke
  • cijeđenje voćnih sokova
  • korištenje termometra za hranu
  • pranje i guljenje povrća
  • obrada mesa na dasci za rezanje sa čekićem za meso

9 do 12 godina starosti

  • pripremanje jela prema jednostavnom receptu
  • pečenje i podgrijavanje hrane
  • kuhanje povrća i tjestenine
  • sjeckanje povrća

(Izvor: www.eatright.org)