Ne treba uopće napominjati da je mama svakom čovjeku na svijetu najvažnije biće prema kojem osjećamo ljubav koja nema cijene. Ipak, na njezin dan – Majčin dan koji se slavi druge nedjelje u svibnju (8.5.2011.), pokušavamo svoju ljubav i pažnju iskazati nekim znakom pažnje. Donosimo ideje za tate i klince, iako mnogi kažu da bi poklon trebao biti napravljen posebno za svaku mamu, baš kao što je i svaka mama posebna na svoj način.

Ono što ovdje želimo predložiti je da tata i klinci provedu zajedničko vrijeme u druženju i izradi poklona za Majčin dan koji ne mora biti skup, ali može biti lijep i od srca. Znamo da su pokloni koje sami izradimo zapravo najznačajniji i najljepši.

Majčin dan nije rezerviran samo za majke, već i za bake, tete, sestre i sve one koje je netko zvao ili zove “mama”. Sve one zaslužuju mali znak pažnje i osjećaj da su nekome posebne. Stoga nemojte zaboraviti i na njih kada smišljate svoj poseban dar.

Kreativne ideje za poklon

Posuda ljubavi
Djeca mogu sama ukrasiti posude od lončarske gline i u njih sama posaditi omiljenu majčinu trajnicu koja će još dugo krasiti vaš dom. Glinene posude mogu se kupiti već za 10 kuna, a oslikavanje prepustite djeci na volju. Neka mašta radi svoje. Ono što im možete predložiti je da ostave svoj otisak ručice kako bi za godinu dana vidjeli koliko su narasli. Kod ukrašavanja koristite akrilne boje na bazi vode koje su prikladne za upotrebu na svim vrstama materijala. Jedna boja stoji izmedu 15 i 30 kuna, a dolaze u više od 50 nijansi. Neku trajnicu poput lavande ili ružmarina možete pronaći u vrtnim centrima po cijeni od 7 kuna.

Knjiga ljubavi
Ove godine, tata i klinci mogu započeti novu tradiciju i kupiti jednu bilježnicu za mamu. Počevši s ovogodišnjim, svakog Majčinog dana, napišite nešto u bilježnicu za mamu. Tekst možete pretvoriti u pravu priču koja ima i personalizirani element. Neka klinci zalijepe majčine i obiteljske fotografije, dodaju malo boje i malo šljokica za ukras ili pak mogu nacrtati ono što osjećaju prema mami. Svako dijete neka ostavi neku poruku majci. Malo atraktivnije bilježnice s debelim koricama stajat će vas od 20 do 45 kuna, a mogu se pronaći u svakoj bolje opremljenoj knjižari.

Knjiga umjetničkih djela
Vaša djeca su u svom kratkom i maštom isprepletenom životu izradila pregršt umjetničkih djela. No, umjesto da stoje u nekoj ladici ili zalijepljeni za zid, razmislite o skupljanju tih crteža i “umjetnina” u jednu knjigu za poklon mami na Majčin dan. Djeca neka izrade korice i naslovnicu na nekom debljem papiru ili kartonu. Na naslovnicu također možete zalijepiti fotografije tate i klinaca koje će svakoj mami izmamiti suzice. Od sreće, naravno.

Diploma “Najbolja mama” ili zahvalnica
Klinci često po razno raznim događanjima pokupe diplomice, dok mama rijetko dobije koju, a svi se slažemo da je definitivno zaslužuje. Dovoljno je uzeti tvrdi papir ili karton, nacrtati u sredini mamu, oko nje srca i druge ukrase i napisati: “Niko, Tina i tata Zoran dodjeljuju ZAHVALNICU/DIPLOMU mami Ivani jer je ona najbolja mama na svijetu i najviše je volimo!”. Još bi bolje bilo da tekst zahvalnice ili diplome osmisle sama djeca. Ovo je samo primjer. Diplomicu možete uramiti ili pak sami napraviti okvir od drva, plastelina ili gline.

Majica “Najbolja mama na svijetu”
Natpis može glasiti i “Moja mama najbolje kuha”, “Najdivnija mama u kvartu”, “Samo je jedna mama” i slično. Za pripremu printa trebat će vam poznavanje jednog od računalnih programa za obradu slika. Nakon što djeca nacrtaju crtež (po mogućnosti flomasterima), crtež treba skenirati i prebaciti u digitalni format. U Photoshopu se crtežu doda tekst i spremi u .jpg formatu. Takvu sličicu pošaljete ili donesete u print studio zajedno s majicom i naručite tisak na majcu. Cijena za jednu majcu je od 30 do 60 kn, a možete napraviti i jednu obiteljsku seriju, tako da svi članovi obitelji imaju po jednu. Na majice možete printati i fotografije koje možda ni ne treba posebno obrađivati. Neki print studiji i tiskare imaju u ponudi uslugu obrrade fotografija i ubacivanja teksta.

ABC knjiga za moju mamu
Ova knjiga zapravo je obična bilježnica u koju će djeca upisivati i ljepiti sitnice koje ih podsjećaju na mamu. Ono što će trebati su bojice, flomasteri, ljepilo, škare, stari časopisi, markeri, vrpce, vata, špagice i sve što pronađete po kući. Na svakoj stranici potrebno je u gornjem kutu, lijevom ili desnom, prvo napisati slovo abecede. Nakon toga, treba odrabrati jedan od epiteta koji krasi vašu mamu, a ujedno počinje tim slovom. Pojmovi mogu biti vezani uz neke mamine vrline, ali i stvari koje ona voli i koje vas podsjećaju na nju i koje volite na njoj. Npr. A kao ananas torta, B kao bakrena kosa, P kao pusa, NJ kao nježnost, LJ kao ljubav i sl. Nakon što ste pronašli epitet, pokušajte stranicu ukrasiti manjim crtežima, izrezanim sličicama iz časopisa i svime što bi moglo opisati određeni pojam (npr. NJ – nježnost – vata, pamučna krpica, latica cvijeta i sl.).

Narukvica od srca
Ne mora biti narukvica. Moggu biti i naušnice, ogrlica, privjesak za ogrlicu pa čak i prsten, a ovisno o tome što mama najviše voli nositi. Ukoliko ste u mogućnosti, perlice možete kupiti u hobby art shopu. No iste te perlice djeca mogu napraviti i sama od gline, plastelina, fimo mase i slično. Ono što je važno je da se u perlicama prije no što se osuše, naprave rupice kako bi se kroz njih provukla špagica. Kopčice improvizirajte ili ih kupite u već spomenutom hooby art shopu. Nešto od materijala za hobi drže i veliki centri poput Bauhausa ili Baumaxa.

Što joj još mogu dati?

Osim ovih kreativnih i cjenovno prihvatljivih poklona, na Majčin dan možete na mnoge načine iznenaditi onu koju najviše volite i cijenite.

Poklonite mami dan odmora i ljenčarenja. Sami očistite stan ili kuću, odesite smeće i obrišite prašinu. Dočekajte mamu s ručkom ili večerom odnosno jelom koje najviše voli, a koje ste zajedničkim snagama pripremili samo za nju.

Kupite joj omiljeni časopis i polegnite je na kauč neka se odmara. Skuhajte joj kavu, izmasirajte leđa ili stopala. Djeca neka joj pripreme mirišljavu kupku. Napravite pravi mali kućni spa ili wellness.

I naravno, čestitajte joj njezin dan uz poljubac, zagrljaj i barem jedan cvjetić. To je ionako jedino što mame žele. Da se sjetimo i kažemo im koliko su nam važne i koliko ih beskrajno volimo svaki dan.

 Više ideja potražite i ovdje.