Još 2007. godine, istraživanje je pokazalo da tradicionalni lijek protiv kašlja – med, može djelovati blagotvornije i bolje od farmaceutski pripravljenih sirupa, osobito kada je u pitanju infekcija gornjih dišnih puteva.

Treba li kašalj uopće liječiti?

Mnogi ljudi s respiratornim infekcijama, kao što su uobičajena gripa ili prehlada, u potrazi su za lijekom koji će smiriti kašalj, osobito noću. Potiskivanje kašlja nije uvijek najbolja praksa, jer je kašalj jedna od prirodnih obrana organizma protiv klica i bacila u plućima. Ipak, kašalj tijekom noći može itekako pogoršati opće stanje organizma, jer bolesnik ne može spavati i dodatno oslabljuje tijelo.

Američko udruženje pedijatra i liječnici sve češće preporučuju da djeca zaobilaze sirupe protiv kašlja zbog raznih nuspojava, te pažnju sve više posvećuju medu kao potencijalno sigurnom lijeku za ublažavanje kašlja.

Američko medicinsko udruženje je 2007. godine provelo istraživanje pod nazivom “Efekt meda, dekstrometorfana i neuzimanja lijeka na noćni kašalj i kvalitetu sna kod djece koja kašlju i njihove roditelje”, koje pak je otkrilo da med ima više efekta na smirivanje kašlja od dekstrometorfana (nalazi se u sirupima) kod djece između 2 i 18 godina koji su med konzumirala 30 minuta prije spavanja.

Doza koju su djeca tijekom istraživanja uzimala bila je:
pola čajne žličice za djecu starosti 2-5 godina
jedna čajna žličica za djecu starosti 6-12 godina
dvije čajne žličice za djecu starosti 13-18 godina

Svjetska zdravstvena organizacija također je uvrstila med na listu potencijalno dobrih lijekova za djecu (ali ne i za bebe!) kad su u pitanju infekcije gornjih dišnih puteva.

Med prirodnim putem smiruje kašalj

Med djeluje na način da uništava bakterije te ima antioksidativna svojstva. On blagotvorno djeluje na grlo, što pak ublažava njegovu nadraženost uzrokovanu kašljem. Slatkoća u medu izaziva pojačanu proizvodnju sline, što također umanjuje napetost suhog kašlja.

Opasnosti prilikom konzumacije meda

Uzimanje meda može prouzročiti i ozbiljne probleme kod djece. Imajte na umu da med može uzrokovati:

1.) Infantilni botulizam kod beba mlađih od 1 godine
2.) Rijetki sindrom čiji simptomi su prekomjereno izlučivanje sline, povraćanje, tupost, nizak krvni tlak i promjene u srčanom ritmu.

Među ispitivanom djecom nije bilo ozbiljnijih nuspojava, a najčešće grupne posljedice bile su:
– hiperaktivnost
– nervoza
– nesanica

Kad je u pitanju sirup, u ovom speifičnom istraživanju rezultati su pokazali da je imao isti učinak kao i placebo (neuzimanje lijeka), odnosno djeca su se u jednakom vremenskom roku izliječila.
Mnogi sirupi kupljeni u ljekarnama ili prepisani od liječnika imaju razne ozbiljne nuspojave kao što su alergijske reakcije, grčenje mišića, dijabetes, halucinacije i dr.

I na kraju, ukoliko vaš mališan kašlje, svakako ga odvedite liječniku jer kašalj može biti znak neke mnogo opasnije bolesti dišnih puteva.

(JK)