Pet zdravih receptića od kraljice jesenskog voća - jabuke

Dolazak jeseni, osim dosadnih kiša i hladnijeg vremena, ima i mnoge prednosti. Pogotovo one kulinarske. U velikom broju namirnica koje caruju u ovo doba godine, najpopularnije su zasigurno jabuke.

jabuke_pixabay

Slatke ili kisele, zelene ili crvene – svaka sorta ovog voća iznimno je korištena u velikom broju kućanstava, stoga postoji i velik broj recepata u kojima je pronašla svoje mjesto.

Osim odličnog okusa, jabuke obiluju vitaminima koji čine čuda za ljudski organizam. Zdraviji zubi, smanjenje rizika od nastanka dijabetesa ili pak kontrola težine – sve to su razlozi zbog kojih i liječnici preporučaju njihovu redovitu konzumaciju.

Kad je o mališanima riječ, jabuke ponekad i nisu baš voće po njihovu ukusu budući da same po sebi mogu biti kiselkaste. Srećom, tu su originalni i zabavni recepti koji i malima i velikima predstavljaju pravi gušt – kako za nepce, tako i za pripremu.

Smoothie s dvije vrste jabuke

Jedan od najjednostavnijih i najzdravijih recepata upravo je smoothie koji može poslužiti kao izvrstan međuobrok. Kod njegove pripreme ne postoje pravila kojih se morate pridržavati. Dovoljno je tek imati blender u kojem ćete sastojke po vašem izboru izmiksati i – zdravi sokić je gotov! Mi vam donosimo prijedlog za pripremu zdravog smoothieja čija je baza upravo jabuka.

Za njega će vam biti potrebni:

1 Jabuka Granny Smith

1 Jabuka Zlatni delišes (ne trebaju nužno biti upravo ove dvije sorte)

Pola krastavca

Pola čaše vode

Jabuke i krastavac ogulite, narežite na kockice i ubacite u blender. Polako dodajte vodu kako biste dobili gustoću koja vam odgovara. Poslužite u čaši, po mogućnosti sa žličicom – smoothie će povremeno biti potrebno promiješati, budući da se komadići jabuke znaju slegnuti na dnu. U slučaju da preferirate nešto slađi napitak, prilikom ubacivanja sastojaka u blender možete dodati i žlicu meda.

Sendvič s jabukama

Iako se sendvič automatski povezuje sa slanim jelom, jabuke vam mogu poslužiti za njegovu slatku verziju! Za ovaj jednostavan obrok potrebno vam je:

Tost od cjelovitih žitarica

Mliječni namaz (najbolja je laganija verzija s jogurtom)

Tanko narezane jabuke

Malo cimeta

Preljev od karamele (po želji)

Za ovaj recept omjeri nisu potrebni, budući da se radi o jednostavnom sendviču. Tost blago prepržite da postane hrskav, na njega namažite mliječni namaz te posložite šnite jabuka. Sve zajedno pospite s malo cimeta, te po želji prelijte preljevom na bazi karamele. Ovaj jednostavni sendvič gotov je u manje od pet minuta, a može poslužiti kao malo drugačiji doručak koji će se svidjeti i djeci i odraslima. Kada je poslužen uz šalicu toplog kakaa, nema šanse da ne osjetite kako je jesen zaista stigla u grad!

Zobena kaša s jabukama

Još jedna verzija ukusnog, zdravog i sve popularnijeg jutarnjeg obroka je zobena kaša. Jednostavna je za pripremu, i dobro „podnosi“ kombinacije s raznim voćem i orašastim plodovima. Za njenu verziju s kraljicom jesenskog voća trebat ćete:

2 jabuke srednje veličine

2 šalice zobenih pahuljica

2 žličice cimeta

2 šalice mlijeka (također može i sojino ili bademovo)

2 žlice suhih grožđica

2 – 3 šalice vode

Jabuke narežite na male kockice i zajedno s vodom ih stavite u lonac. Na laganijoj vatri pričekajte da voda zavrije i tada maknite s vatre te ubacite zobene pahuljice i cimet. Kada ste sve sastojke dobro promiješali, vratite lonac na laganu vatru i na njoj miješajte sastojke otprilike 3 minute, dok se kaša ne zgusne. Nakon toga kašu raspodijelite u zdjelice te prelijte mlijekom. Količina mlijeka koju ćete staviti u pojedinu zdjelicu ovisi o tome koliko želite da kaša bude gusta. Na kraju sve pospite s malo grožđica.

Pita od jabuka iz mikrovalne

Najpopularnija vrsta pite, ona od jabuka, često je sinonim za kolač koji su često radile mame ili bake. Savršeno tijesto i slatkasto – kiseli nadjev od jabuka okus je koji će svakoga vratiti u djetinjstvo. Međutim, kada nemate vremena za pravljenje domaćeg tijesta, poslužiti će i ova „lažna“ pita, gotova u samo nekoliko minuta - i to u mikrovalnoj pećnici! Za nju će vam trebati:

Krekeri od cjelovitih žitarica (koji će poslužiti kao tijesto)

Mliječni namaz (na bazi jogurta)

2 jabuke

Pola žličice cimeta

1 žličica smeđeg šećera (može i običan)

Jabuke narežite na kockice i pospite cimetom i šećerom. Sve zajedno dobro promiješajte i stavite u mikrovalnu na jednu minutu. Jabuke će omekšati i pustiti sok, šećer će se lagano otopiti i svi sastojci bi se trebali lijepo povezati.

Krekere možete poslagati na veći tanjur ili možete napraviti mini pite, te svakog posebno namazati mliječnim namazom. Na njega potom stavite jabuke iz mikrovalne, a sve zajedno možete preliti čokoladnim preljevom.

Salata od brokule i jabuka

Da jabuka nije voće koje je moguće uklopiti isključivo u slatka jela, dokazuje i ovaj jednostavni recept. Za njega će vam biti potrebno:

4 šalice kuhane brokule

2 jabuke srednje veličine

Pola šalice sušenih brusnica

Žlica nasjeckanih badema

Preljev za salatu po želji

Brokulu kratko prokuhajte tek toliko da omekša, te ju narežite na manje komade. Jabuke narežite na kockice, te ih u zdjeli pomiješajte zajedno s brokulom i brusnicama. Sve zajedno pospite listićima badema.

S preljevom možete eksperimentirati i vidjeti koji vama i mališanima najviše odgovara. Uz navedenu kombinaciju voća i povrća možda najbolje ide kremasti preljev od pola šalice grčkog jogurta, žlice vinskog octa te malo soli i papra. Po želji možete u njega nasjeckati malo peršina, njime preliti salatu i – zdrav obrok je gotov u samo nekoliko minuta!