Je li podgrijani krumpir od prethodnog dana doista toksičan?

Poštovani, danas sam došla do zastrašujuće spoznaje o krumpiru. Pročitala sam iz jednog izvora da je podgrijani krumpir od dana ranije toksičan ili čak kancerogen ako ga se podgrijava!!!

shutterstock_1735801265.jpg

Naime, zanima me da li je to točno? Imam dvoje djece kojima kuham jelo danas pa ga jedu danas i sutra, a to je vrlo često i kašica sa krumpirom uz ostalo povrće i meso. Sin mi ima 3 godine, a kćerkica 1 i 9 mjeseci. Užasno sam zabrinuta koliko im je to dosad naškodilo ako je ta informacija točna? Moram li brinuti i očekivati probleme sa zdravljem djece iz tog razloga?! Unaprijed zahvalna od srca, zabrinuta mama.

Poštovana,

ova tvrdnja nikako nije točna!

Podgrijani krumpir nije kancerogen niti toksičan, no može prouzročiti probavne tegobe. Naime, radi se o tome da podgrijavanjem krumpira dolazi do reksitalizacije škrobnih zrnaca zbog čega ona postaju teže probavljiva i često, kod onih osjetljivih, mogu prouzročiti osjećaj težine u želucu. Budući da se radi o maloj djeci, kašice koje podgrijavate pripremajte s rižom ili palentom, no ne trebate se bojati za zdravlje svoga djeteta ukoliko je pojelo podgrijani krumpir.

Tena Niseteo, dipl.ing.preh.teh.

nutricionistica/specijalistica za kliničku dijetetiku i metabolizam

Klinika za dječje bolesti Zagreb

Definicija hrane d.o.o.