Kada je preporučljivo da dijete počne jesti med, a kada gljive?

Poštovana, zanima me u kojoj dobi je preporučljivo da dijete počne jesti med, a kada gljive? Za te dvije namirnice sam čula da su vrlo teško probavljive, za gljive čak informaciju da nisu preporučljive prije dvanaeste godine pa me zanimaju Vaša sa

Poštovana, zanima me u kojoj dobi je preporučljivo da dijete počne jesti med, a kada gljive? Za te dvije namirnice sam čula da su vrlo teško probavljive, za gljive čak informaciju da nisu preporučljive prije dvanaeste godine pa me zanimaju Vaša saznanja o tome. Hvala, L.

U dobi iznad godine dana smatra se da i djetetova prehrana trebala biti potpuna i raznolika, a to podrazumijeva i uvođenje gljiva i meda u djeteovu prehranu. 

Zbog svoje specifične arome, gljive se u prehranu djeteta savjetuju uvesti  u kombinaciji s nečim što je dijete već jelo, a prilikom pripreme važno je uvjeriti se da su svježe, bez oštećenja i “čudnih” pojava na sebi. Prilikom pripreme, iako nije standardni način čišćenja, gljive je dobro oprati i oguliti. One su  saprofiti, što zapravo znači da su ovi plodovi  podložni mikrobiološkoj kontaminaciji. Dobro ih termički obradite i nikada ih ne servirajte sirove. Što se tiće vrste, najbolje je krenuti s šampinjonima, bukovačama i vrganjima, a one egzotične kao što su Shiitake i tartufi ostavite za kasnije, iza treće godine. 

Raznolika prehrana uključuje i med, stoga je, kao si svaka druga namirnica kontroloranog porijeka i proizvodnje dozvoljen i noramlan sastavni dio prehane djece starije od 1 godine.

Naglašavam, da, ukoliko se radi o djetetu koje ima  bilo nutritivne bilo peludne alergije s uvođenjem gljiva i meda je bolje pričekati do navršene treće godine i posavjetovati se s pedijatrom.

Tena Niseteo
dipl.ing.preh.teh., nutricionist/pedijatrijska klinička dijetetičarka
Definicija hrane d.o.o.